Afferden Gelderland

img
img
img
img
Klein Aoffere

Tichellande

Deze pagina gaat toch over Afferden gld?
Waarom staat hier dan de Drutense wijk Tichellande genoemd?

Klein Afferden?

Deze uithoek van de Afferdense dorpspolder werd al in de zestiende eeuw zo genoemd.

Tichellande?

Het grootste gedeelte van de wijk was jarenlang Afferdens grondgebied

Tichellande is Afferden?

Terug naar de roots

Deze pagina gaat toch over Afferden?
Waarom staat hier dan de Drutense wijk Tichellande genoemd?

Daarvoor gaan we een aantal jaren terug in de tijd. Toen er een naam voor deze wijk moest worden bedacht kwam al snel Klein-Afferden naar boven. Of liever nog, op zijn Maas en Waals, Klein-Aoffere.

img

„Deze uithoek van de Afferdense dorpspolder werd al in de zestiende eeuw zo genoemd. Klein-Afferden als nieuwe naam voor De Waarden (de werktitel van het project) dekt de lading niet helemaal, maar wel het meest.” Aldus Cor van den Heuvel, schrijver van Mensen van Druten, het in 2002 verschenen boek over de geschiedenis van Druten. Hier is ook de Laan van Klein Afferden naar vernoemd. De verbindingsweg tussen de Tichellande en het centrum van Druten.

Maar het grootste gedeelte van de wijk was jarenlang Afferdens grondgebied. Het was een gebied een agrarisch gebied met weilanden en een fruitboomgaard. Ook is er klei gedolven voor de steenfabrieken waarna er tichelgaten ontstonden. Hier dankt de wijk zijn naam aan.

Maar het is niet alleen de geschiedenis die er toe doet. Afferden is een klein dorp met relatief weinig nieuwbouw maar heeft wel veel voorzieningen en verenigingen die open staan voor nieuwe leden.

Om Afferden levendig te houden zijn we dus op zoek naar nieuw bloed. Mensen die zich graag met ons dorp willen verbinden als lid of vrijwilliger. Of op zoek zijn naar een kleinere school voor de kinderen. Bezoek ook eens de Meent aan het Koningsplein, de huiskamer van Afferden. Het is een dorpshuis met o.a. een sportzaal, activiteitenzaal, soos, eetcafé en cafetaria. Tot snel in Aoffere!

Hart voor haar inwoners

Zowel voor jong als oud is er van alles te doen,

Groene leefomgeving